First In To Planning

The first of a number of new Facit Homes that we have been busy designing has now been submitted for planning. On a truly incredible site in rural Suffolk, this 420m2 family home will replace a smaller existing dwelling which our clients have fast outgrown. The exterior cladding is deliberately contrasting on the ground and first floor to break up the visual mass of the building and cut outs on the corners soften the edges and bring articulation to the elevations.

Inside, a vast open plan space containing kitchen, dining and living areas with large swathes of glazing will allow the family to enjoy time together and take in the stunning river views to the south. Meanwhile a cosy TV room to the rear will be great for movie nights. Upstairs offers more private spaces, with a master bedroom suite that enjoys a secluded balcony and a study with views to inspire.

As always we built a robust, policy-based planning strategy which this time included a visual impact assessment. The site is sensitive and working alongside a local landscape designer we have created a scheme that we feel gives our clients the home they want whilst respecting the environment and surroundings. Now the wait begins, but we have every confidence that construction will begin in the autumn as planned.